Dela

Autogiro i Spanien – Domiciliación

Automatisk betalning av räkningar via ditt bankkonto

Spanska banker erbjuder liknande banktjänster, som du är van vid i Sverige. Automatisk banköverföring (domiciliación) för betalning av räkningar från till exempel telefon-, el- och vattenbolaget är ett enkelt och praktiskt sätt att vara säker på att man får sina räkningar betalda i tid. I samband med köp av boende kan oftast din advokat hjälpa till att arrangera detta.

I dag är det enkelt att hålla koll på sina bankaffärer med hjälp av internetbanken, som finns tillgänglig på engelska hos de flesta spanska banker, eller genom bankens app, som enkelt kan laddas ner i mobilen.
När det gäller räkningar från kommunen, som sopavgift (basura) och fastighetsskatt (IBI), får du normalt själv gå till kommunkontoret, till Recaudación provincial, med originalräkningen och be att få den domicilierad hos din bank. För fastighetsskatten vill de oftast se lagfarten – escrituran. Ett gott råd är alltså att ta med den.

De automatiska betalningarna är oftast gratis, dock debiterar din bank vanligtvis en fast administrationsavgift vilken oftast inkluderar denna service. Icke-residentas bankkonton får inte övertrasseras, så förvissa dig om att det finns tillräckliga medel på ditt konto för att betala räkningarna