Dela

NIE – Spanskt id- och skattenummer

Det går inte längre att vara så anonym i Spanien som man kunde för 15–20 år sedan. I dag har landet mer eller mindre samma effektiva kontrollsystem som Sverige och har de flesta av sina invånare inlagda i centrala dataregister hos skattemyndigheten (Hacienda).
En del av denna kontroll består i att alla vuxna personer i landet, spanjorer så väl som utlänningar, har försetts med ett skattenummer som fungerar på samma sätt som personnummer i Sverige.

NIE-numret är ett spanskt skattenummer för utlänningar. Du behöver ett NIE-nummer för att köpa en bil eller en fastighet. Alla utlänningar som har kontakter med spanska myndigheter (exempelvis vid husköp) behöver detta nummer, oavsett om man bor i Spanien eller inte. Enligt Spansk lag måste du ha ett NIE-nummer om du som utlänning äger en fastighet eller ska ha någon ekonomisk aktivitet i Spanien. När du deklarerar måste du uppge detta nummer för att den spanska myndigheten ska kunna identifiera dig. Numret kommer alltid att vara detsamma så länge du har ekonomiska intressen i landet. Du får skattenumret genom en skriftlig ansökan på den lokala polisstationen (comisaría) som har en utlänningsavdelning (departamento de extranjeros). Där hämtar du ditt NIE-nummer, Número de Identificación de Extranjeros.

Ibland kallar man också detta nummer för NIF-nummer (Número de Identificación Fiscal). Notera att detta skattenummer får du oavsett om du har residencia eller inte. Personnummer används inte alls i Spanien, men däremot fungerar passet som en godkänd legitimation.

Om du är EU-medborgare och tänker vistas i Spanien längre än tre månader ska du ansöka om Inscripción en el Registro General de Extranjeros (inskrivning i utlänningsregistret), varpå du får ett intyg med NIE-numret. Du har samma NIE-nummer hela livet, men själva intyget som NIE-numret står på kan behöva förlängas (exempelvis är NIE-intyget för no residentes endast giltigt i tre månader men kan därefter förlängas).