Dela

La Cala de Mijas

La Cala de Mijas, Mijasbukten på svenska, har under åren utvecklats till en av de mest omtyckta och populära platserna för svenskar som vill köpa ”ett andra hem i solen”. La Cala är en trevlig liten ort med drygt 20.000 invånare som ligger mellan Fuengirola och Calahonda på Costa del Sol. Det är 7 km till Fuengirola och 6 km till Calahonda och det går tre bussar i timman.
Centrum av La Cala löper parallellt med den breda vita sandstranden som dessutom har EU:s blå flagga för bra badvatten och välskött strand. Stranden är kantad med underbara restauranger, barer och caféer. Under 2015 byggde man en strandpromenad i form av ett gångdäck som förbinder La Cala med Calahonda och i framtiden skall detta gångdäck byggas ut ända till Fuengirola respektive Marbella.

La Calas historia

La Cala de Mijas var från början och fram till den spanska turistboomen på 1960-talet en jordbruks- och fiskeby med typiska vitkalkade bostadshus. Det tidigare namnet La Cala del Moral (Björnbärsbukten) ändrades på 1970-talet till La Cala de Mijas för att undvika förväxling med La Cala del Moral som ligger i Rincon de la Victoria öster om Málaga. Från att under turismens första år på 1960-talet presenteras i turistbroschyrer med 25 fiskarstugor, några få barer, en slaktare, en livsmedelsbutik, ett litet kapell, en skola och en utomhusbiograf så har La Cala de Mijas idag vuxit till att bli ett pulserade paradis för solhungriga nordeuropéer och framför allt Skandinaver.
En av kvarlevorna från gamla tider är det utsiktstorn som finns nära stranden i centrum. Detta hade stor militär betydelse på 7-800 talet och framåt. Historiskt sett var La Cala med sitt torn en försvarsfunktion när fientliga fartyg närmade sig och där de fientliga berberna ofta gjorde sina attacker mot Fuengirola och Benalmadena.

La Cala

Service för boende i La Cala

Det finns i stort sett all service du kan tänka dig och behöva om du bor i La Cala. Du får ett brett utbud av olika tjänster såsom banker, läkare, tandläkare, advokater, mataffärer, barer och restauranger. Det finns också en mängd kommunala tjänster som bibliotek, skolor, vårdcentraler samt ett kulturhus.
Stora livsmedelskedjor som Mercadona och Supersol finns representerade i staden som också har sin egen marknad på onsdagar och lördagar på den stora marknadsplatsen.

Det finns ett stort utbud av högklassiga restaranger. Från den enklaste med en god dagens rätt till dyrare som omfattar kinesiska, thailändska, franska, italienska, indiska och naturligtvis spanska restauranger med hög kvalitet på både mat och service.

De centrala delarna av La Cala är mycket charmiga med sina små trånga gator med blomsterarrangemang utanför varje port.

Golf i La Cala

I La Cala finns en golfbana, La Noria Golf, bara några hundra meter från staden. Några kilometer upp i bergen ligger Spaniens största golfanläggning, La Cala Golf & Country Club, med tre 18-hålsbanor, en 9-håls korthålsbana samt David Leadbetters Golf Academy samt ett 5-stjärnigt hotell och en egen fotbollsplan med besök av många internationella topplag för träningsläger.

Redan så långt tillbaks i tiden som till 2006 har man haft avancerade planer på att bygga en småbåtshamn i La Cala. Projektet har godkänts av Junta de Andalucia men det återstår att hitta finansiärer som är intresserade av projektet. Några nationella och internationella företag som har meddelat sin önskan av att medverka.

Där finns också planer och beslut på att förlänga sträckningen av pendeltåget, som idag går mellan Málaga och Fuengirola, och en av stationerna är tänkt att ligga i La Cala på den norra sidan av A7. I skrivande stund är genomförandet skjutet på framtiden.

Utbudet av fastigheter i La Cala

La Cala husFör den som vill titta lite närmare på bostäder till salu i La Cala finns det mycket att välja på i själva staden och i dess utkanter. Från nybyggda moderna lägenheter till traditionella spanska samt radhus och lyxiga fristående villor.
Totalt finns det i skrivande stund ca 750 objekt till salu totalt i området La Cala de Mijas. Dessa objekt finns registrerade hos ca 30 olika mäklare utmed hela Costa del Sol. I själva La Cala de Mijas finns ca 15 st fastighetsmäklare som har ett eget kontor där.

På grund av det stora intresset för soltörstande nordeuropéer har flera byggnadsföretag och investerare köpt mark och bygger eller planerar att bygga olika bostadskomplex. Exempel på detta är Dream Garden som drivs av TM Real Estate Group med bas på Costa Blanca. Detta projekt består av lägenheter med 3 eller 4 sovrum och ligger bara några hundra meter norr om själva La Cala.

I samma område pågår annat projekt som heter Jardinana som har lägenheter och radhus med 2,3 eller 4 sovrum. Priser på båda projekten ligger mellan 350.000 och 600.000 euro.

På andra sidan vägen finns ett projekt om 40 st radhus kallat Puebla La Noria i prisklassen 297.000 – 335.000 och med 3 resp. 4 sovrum.

Längre upp i landet ligger golfbanan Calanova Golf och där har man byggt hundratals lägenheter i olika storlekar och i olika prisklasser med början på ca 125.000 euro.

Två andra bostadsområden med mycket hög klass i La Cala är Residencial Alamar och Oasis Cala som ligger bredvid varandra alldeles ovanför livsmedelsbutiken Lidl på den norra sidan av motorvägen. De 224 lägenheterna i Alamar och de 125 i Oasis är alla sålda sedan de båda projekten byggdes 2009.

Nästan alla bostäder som finns till salu i La Cala har gångavstånd till den underbara stranden. Kika hos någon av de mäklare i Spanien som vi har listat här på SpanienProffsen för att få reda på mer!