Dela

Trafikregler i Spanien

Trafikbestämmelser

I huvudsak liknar trafikreglerna i Spanien de svenska. Det är hastighetsbegränsning 50–60 kilometer i timmen inom städer och tättbebyggda områden (vias urbanas). På mindre huvudvägar (carreteras), mellan städerna på landsbygden, är högsta tillåtna hastighet 70–90 kilometer i timmen och på de nationella riksvägarna (nacionales) får man normalt inte köra i mer än 90. På motortrafiklederna (autovías) är maxhastigheten 100 kilometer i timmen och på motorvägarna (autopistas) normalt 120, men i vissa fall upp till 130 kilometer i timmen. Man får överskrida hastighetsbestämmelserna med 20 kilometer i timmen vid omkörning under förutsättning att den som blir omkörd har en hastighet under den tillåtna.
Det är obligatoriskt att använda säkerhetsbälte både i fram och baksätet.
Hjälm är lagstadgad vid färd på motorcykel eller moped. Mopedister som inte har avgasröret i ordning blir numera bötfällda i många städer. För motorcykel och moped är också noterbart att halvljus är obligatoriskt även under dagtid!

Alkoholpromillegränsen i Spanien är 0,5 promille och rattfyllerigränsen är 1,50 promille men för yrkesförare och personer som inte haft körkortet i mer än två år gäller 0,3 promille. Det är helt förbjudet att prata i telefon när du kör bil, om du inte har handsfree. Om du av någon anledning blir tvungen att stanna på vägen är det lag på att sätta upp varningstrianglar, en framför och en bakom bilen. Du måste alltid sätta på dig reflexvästar om du stannar och gå ur bilen på vägar utanför städerna.

Spansk trafikkultur!

Man får inte dubbelparkera i Spanien, även om detta sker överallt och speciellt under sommarhalvåret. Märkligt nog är det tillåtet att parkera i fel färdriktning, vilket är nog så viktigt att veta när man ska parkera i staden. Det är lag på att man måste stanna vid stopptecken men det efterlevs dåligt. Händer en olycka blir det höga böter om man inte har stannat för tecknet. Tidigare hade inte trafikanter i rondeller företräde utan den vanliga högerregeln gällde. Numera har alla som är inne i rondellen företräde. Ta dock inget för givet eftersom den äldre generationen spanjorer inte har så lätt att komma ihåg att det införts en ny lag, som de måste följa. Var extra försiktig i rondeller även av en annan anledning. Där ser man ofta bilar som ligger i höger körfält och ska svänga till vänster i rondellen. Och det värsta, de använder inte blinkers som vi alla är vana vid från Sverige.

Det kanske allra viktigaste att påpeka angående olikheter i efterlevnaden av trafikregler, gäller ljussignalerna i Spanien. Lita aldrig på att du kan köra säkert när du har grönt ljus! Det kan komma en moped, en motorcykel eller i värsta fall en bil farande i hög fart när du i lugn och ro ska köra igenom korsningen. Att det finns en mycket dålig laglydnad beträffande rödljusen har otaliga turister och försäkringsbolag fått erfara. Dessutom är parkeringsmoralen sådan att om enda sättet att komma in eller ur en parkeringsplats är att ”knuffa” sig in, ja, då gör spanjoren det tills han har lyckats. Detta lämnar tyvärr vissa spår efter sig i form av bucklor på bilarna både fram, bak och på sidorna. I Spanien har man inte billjuset tänt på dagen, däremot är det lag på att motorcyklar har ljuset tänt.
Vill man bli insläppt från sidan i en pressad bilkö kan man förstärka detta genom att räcka ut armen genom den nervevade rutan samtidigt som man aktiverar sina blinkers.