Dela

Marbella

Marbella är den i särklass mest kända staden på Costa del Sol, ja kanske i hela Spanien! Den ligger vid foten av berget La Concha (1.215 meter) som ger en spektakulär bakgrund till staden. Marbella gränsar i norr till kommunerna Istán och Ojén och i nordväst mot Benahavis, i väster mot Estepona och på nordöstra sidan mot Mijas samt mot Medelhavet i söder. Kommunen Marbella sträcker sig från Cabopino i öster till San Pedro de Alcántara i väster. Elviria, El Rosario, Las Chapas och Nueva Andalucia är några av de viktigaste områdena i kommunen. Staden är bland annat känd för att vara mötesplatsen för de rika och berömda. Marbella har genom åren attraherat kända människor från hela världen. Stadschefer, presidentfrun Michelle Obama, artister, skådespelare som bl a Sean Connery, politiker etc. har varit synliga i Marbella genom åren. Den kända båthamnen Puerto Banús tillhör också Marbella och har lockat till sig en välbärgad publik med Saudiska kungafamiljen i spetsen. Marbella är också centrum för alla golfintresserade och med sina 16 golfbanor är det golfens Mekka på Costa del Sol. Men Marbella är mycket mer än bara golf. Här finns den fantastiska gamla stan med ringlande gränder, små affärer och torg med restauranger. Den fina strandpromenaden är också en viktig del av Marbellas popularitet. Behöver du shoppa så hittar du varuhuset El Corte Ingles i Puerto Banús och det stora shoppingcentret La Cañada strax utanför Marbella.

Näst största staden på Costa del Sol

Marbella är den nästa största staden på Costa del Sol efter Málaga och den åttonde största i Andalusien. Med sina 138.670 innevånare är den i storlek jämförbar med t ex Uppsala, som är Sveriges fjärde största stad. Marbella är till ytan 114 km2 stor och har en kustlinje på 27,9 km. Marbellas allt mer ökade popularitet ser vi också i befolkningsökningen under de senaste åren. År 2000 hade staden 98.823 invånare vilken gör en ökning till dagsläget på 40% under endast 15 år. Men som många av de övriga städerna utmed Costa del Sol så var Marbella från början en liten by med fiske och jordbruk som enda inkomstkällor. På 1940-talet bodde endast 900 personer i Marbella..

Bakgrunden till Marbellas kändisstatus

Marbella Gamla stanEfter andra världskriget började det hända saker i Marbella. Det började med att markisen av Invanrey, Ricardo Soriano, köpte en herrgård år 1943 som ligger mellan Marbella och San Pedro och som kallades El Rodeo. Markisen flyttade till Marbella och började bjuda in sina rika och berömda vänner till sitt lyxiga hem. Ricardo Sorianos brorson, Prins Alfonso av Hohenlohe-Langen var ättling till en högt uppsatt aristokratisk familj och 1947 köpte prinsen Finca Santa Margarita för 150.000 pesetas (900 euro). 1953 byggdes den om till ett hotell med 16 rum och år 1954 öppnade han den nya skapelsen som fick namnet Marbella Club. Hotellet blev snart en internationell resort för filmstjärnor, företagsledare och adeln. Med detta blev Marbella omvandlat till en tummelplats för det internationella jetset gänget. Prince Alfonso släktskap med många kungliga familjer i Europa gjorde att hotellet snabbt blev populärt bland semestrande medlemmar av Europas sociala elit för sin avslappnande och diskreta lyx.

Gamla stan i Marbella (Casco Antiguo)

Den gamla staden i Marbella inkluderar den gamla stadsmuren och de två historiska förorterna i staden, Barrio Alto, som sträcker sig norrut, och Barrio Nuevo, som ligger i öster. Den antika muromgärdade staden behåller nästan samma layout som på 1600-talet. Här är Apelsintorget (Plaza de los Naranjos) hjärtat av gamla stan och ett gott exempel på kastiliansk renässansdesign. Runt torget finns två kända byggnader. Stadshuset, byggt 1568 av de katolska monarkerna i renässansstil och kyrkan Santiago, den äldsta religiösa byggnaden i staden som tros härstamma från 1500-talet. De små, trånga gatorna är oerhört charmiga och har många små mysiga butiker att besöka.

The Golden Mile – mellan Marbella och Puerto Banús

Varför kallas det Golden Mile? Det kan finnas flera förklaringar. Först och främst så är den inte en mile utan fyra miles. Den 6,4 km långa stäckan mellan Marbella stad och Puerto Banús har gyllene sandstränder, gyllene solsken och fastigheter värda en hel del guld. The Golden Mile är ett koncentrat av lyx, extravagans och överflöd. Man kan säga att det är en tummelplats för de rika och berömda. Många kändisar och kungligheter har mötts här och det inkluderar bla Saudarabiens kung Fahd (numera död), som byggde sitt sommarresidens mitt på The Golden Mile. Fastigheten är en replik av Vita huset och har en moské byggd alldeles bredvid.

Puerto Banús

Puerto BanusHamnen med sina över 100 båtplatser, barer och nattklubbar och de fina restaurangerna samt alla kända butiker som Versace, Dolce & Gabbana, Dior och Louis Vuitton är tummelplatsen i Marbella för flärd och lyx. I Puerto Banús finns också Spaniens största El Corte Inglés. Puerto Banús besöks av drygt 4.000.000 människor varje år. Arkitekten José Banús och hans familj började 1966 tillsammans med prins Alfonso att utveckla projektet Puerto Banús. Det gick fortare än normalt på grund av att familjen Banús hade mycket goda personliga relationer med general Franco. Anläggningen öppnades storstilat 1970 i närvaro av en mängd kända personligheter och kändisar. Där fanns Francos utsedda efterträdare, Juan Carlos, prins Rainier av Monaco och hans hustru Grace Kelly, Aga Khan IV, Julio Iglesias och många fler.

Nueva Andalucia eller ”golfdalen”

Nueva Andalucía är ett område strax väster om Marbella och inåt landet från marinan i Puerto Banús. Tjurfäktningsarenan nedanför Centro Plaza markerar ingången till Nueva Andalucia där villor och lägenheter är baserade på traditionell andalusisk arkitektur och design. Nueva Andalucía är en av de mest populära delarna av Marbella kommun och är tillsammans med Fuengirola det område utmed Costa del Sol där de flesta svenskar har slagit sig ner och köpt sin bostad. En av många anledningar till sin popularitet är naturligtvis de många golfbanorna. Området går också ofta under namnet “golfdalen” där några av de mest prestigefyllda banorna finns; Aloha, Las Brisas, La Quinta och Los Naranjos, som dessutom är svenskägd.

Fastighetsmarknaden i Marbella

Det är nog ingen överdrift att påstå att Marbella är en av de mest populära platserna utmed Costa del Sol för skandinaver att köpa sin spanska semester- eller permanentbostad. Antalet fastighetsmäklare är här större än på någon annan plats utmed kusten. Anledningarna till detta är många. Marbella kan erbjuda så mycket mer än många andra kommuner kan göra. Här finns 16 st golfbanor vilket gör Marbella till staden i Spanien med flest golfbanor. Fläkten från glamouren av jetset kändisar från hela världen ger en kosmopolitisk känsla som manifesteras i det faktum att det är över 140 olika nationaliteter som finns representerade i Marbella. Utbudet är stort och det finns en stor variation av objekt i olika prisklasser. The Golden Mile och hamnen Puerto Banús har de i särklass lyxigaste och dyraste objekten.