Dela

Privat sjukförsäkring i Spanien

Privata sjukförsäkringar blir mer och mer populära i Spanien. Över 11 miljoner personer har en privat sjukförsäkring utöver sin allmänna försäkring, Seguridad Social. Den mest populära hos spanjorer och utlänningar, bosatta i Spanien, är den försäkringstyp där du fritt kan välja mellan läkare, kliniker, sjukhus och specialister, som har avtal med det valda försäkringsbolaget, och ersättningsbeloppet är inte begränsat.

Har du behov av en sjukförsäkring, som också har täckning utanför försäkringsbolagens nätverk eller utanför Spanien, är det möjligt att teckna ett tillägg på ovannämnda försäkring men då är ersättningsbeloppet begränsad. Överstiger du detta belopp inom ett försäkringsår får du själv betala skillnaden. Utgifter för sjukvård utanför försäkringsbolagens nätverk betalas vanligen tillbaka 80 procent. Har du en privat sjukförsäkring med fritt val av läkare, kan du också välja någon av de skandinaviska läkare som har praktik i Spanien, framför allt längs Costa Blanca och Costa del Sol. Här finner du namn och adress till skandinaviska läkare i Spanien.

Privata sjukförsäkringar kan tecknas med patientavgift. Ett exempel kan vara att du själv betalar fem euro varje gång du använder försäkringen. Ju högre patientavgift man väljer, desto lägre blir den årliga premien.

Trots att den spanska offentliga sjukvården är riktigt bra i dag föredrar många som flyttar till Spanien att komplettera med en privat sjukförsäkring. Du får då tillgång till mycket god sjukvård, eliminerar språkproblem, erhåller utökat skydd och erbjuds valfrihet vad gäller sjukhus, läkare med mera.

Måste jag ha privat sjukförsäkring?

Om du inte har fyllt 61 år kan du inte, med ytterst få undantag, erhålla intyg E121. Om du varken är anställd i Spanien eller driver eget företag och därmed är ansluten till socialförsäkringssystemet omfattas du därmed inte av det nya landets sjukvård, vilket i sin tur med för att det blir mycket svårt att få uppehållstillstånd i ditt nya land. Då blir det nödvändigt att teckna en privat sjukvårdsförsäkring. Har du en sådan kan du i de flesta fall själv välja läkare (médico). Vissa försäkringsbolag har en lista på utvalda läkare men då är du begränsad till dessa. Om du inte har fritt val blir försäkringspremien vanligtvis lägre. Kontrollera detta innan du tecknar försäkring. En försäkringsagent eller -mäklare kan berätta mer och hjälpa dig att hitta rätt försäkring. På vår sajt hittar du såklart försäkringsmäklare och försäkringsagenter där du kan prata svenska.

De privata sjukförsäkringarna har oftast två alternativa ersättningsnivåer av kostnader: 80 eller 100 procent, det vill säga i första fallet betalar du själv 20 procent av kostnaden och i det senare betalar försäkringsbolaget allt. Premierna är naturligtvis därefter. Har du en privat sjukförsäkring med fritt val av läkare så kan du också utnyttja någon av de skandinaviska läkare som har praktik i Spanien, särskilt utmed Costa Blanca och Costa del Sol, men även på Mallorca och Kanarieöarna. De flesta skandinaver med privat sjukförsäkring i Spanien har en husläkare som de kan prata sitt eget språk med.

Om din sjukdom kräver en specialist får du en remiss av din läkare till lämplig sådan. Det finns normalt inga begränsningar utan du kan fritt välja läkare. Namn och adress till skandinaviska läkare finner du i yrkes- och adressregistret längst bak i boken. För många människor är detta naturligtvis en kostnadsfråga. Privata sjukförsäkringar är inte billiga men de är mycket bra att ha om man vill ha snabb vård när det verkligen behövs. Jag har själv haft en privat sjukförsäkring under alla år i Spanien och det har varit en av de bästa investeringar i mig själv och min hälsa som jag har gjort – aldrig väntetider och jag bestämmer själv vilken läkare eller vilket sjukhus jag ska gå till. Gratis ambulanstransport ingår också normalt i privata sjukförsäkringar.

Privat sjukförsäkring företag i Spanien

Arbetar du som egenföretagare (autónomo) i Spanien är en del av premien för den privata sjukförsäkringen för närvarande avdragsgill. Eftersom politikerna år för år förhandlar om vad som kan och inte kan dras av, kan denna ekonomiska fördel komma att ändras i framtiden.