Dela

Bostad i Spanien

Att köpa och sälja bostad i Spanien skiljer sig från hur det går till i Sverige. Det är därför viktigt att du känner till processen och vilka steg du bör ta för att göra en trivsam affär och en lyckad investering.

Stora skillnader mellan Sverige och Spanien om hur man köper och säljer

Processen för att köpa hus eller lägenhet i Spanien skiljer sig på många punkter från den svenska. Du kommer att bli överraskad över att en bostad kan ligga ute till försäljning hos flera mäklare, vilket vi inte är vana vid från Sverige. En stor skillnad är också att ansvaret är mycket mer begränsat för en mäklare i Spanien jämfört med Sverige. I Spanien försöker mäklaren sammanföra en säljare med en köpare och sedan får parternas respektive advokater kontrollera egendomen i samarbete med varandra. Detta gör att man som köpare alltid har behov av en advokat.

I Spanien är titeln fastighetsmäklare inte skyddad, vilket innebär att i stort sett vem som helst utan erfarenhet och kunskap kan använda sig av den titeln och förmedla bostäder. Det innebär att du bör vara ytterst försiktig med vem du väljer att kontakta för att köpa en bostad i Spanien. Proceduren vid köp av fastighet i Spanien är inte komplicerad om man gör det på rätt sätt. Läs hur ett bostadsköp i Spanien går till här.

Lycka till med din husaffär och välkommen till Spanien!