Dela

Sälja hus eller lägenhet i Spanien

När du ska sälja ett hus eller en lägenhet i Spanien är det några saker som är bra att veta. En av de största skillnaderna är att mäklarna i Spanien arbetar helt annorlunda än i Sverige. Här lämnar säljaren ofta ut sin fastighet till flera mäklare, som kan sälja bostaden samtidigt. Det är viktigt för dig att veta att du bara betalar provision till den mäklare som säljer din bostad. Du betalar en mäklarprovision som normalt är fem procent plus 21 procent moms, beräknat på det slutgiltiga försäljningspriset. Merparten av mäklarna på Costa del Sol är anslutna till olika databaser, där nästan alla objekt som finns till salu på den kusten är samlade. Din mäklare kan alltså hitta en kund till din fastighet genom en annan mäklare och då delar de två mäklarna på provisionen 50/50. Detta system är mycket vanligt på Costa del Sol men mindre vanligt på Costa Blanca och övriga Spanien.

Hur ska jag välja rätt mäklare?

Valet av mäklare bör bestämmas på grundval av flera saker. Är du från Sverige kan det vara en god idé att använda en svensktalande mäklare, som har ett gott rykte samt besitter lokalkännedom i området där din bostad ligger. Det är inte så klokt att anlita en mäklare från Marbella för att sälja en bostad i Fuengirola och vice versa. Har någon av dina grannar sålt nyligen, så kan det vara klokt att höra om de kan rekommendera sin mäklare.

Försäljningsuppdraget

Ett förmedlingsuppdrag är ett avtal som du skriver under med mäklaren och som ger denne rätt till provision när din bostad blir såld. Det finns två typer av avtal. Ett som ger mäklaren exklusivitet på att sälja och du kan under en viss begränsad tid inte gå till någon annan mäklare. Det andra avtalet är ett icke-exklusivt avtal, som ger dig möjlighet att använda så många mäklare du vill. Uppdragen löper normalt på tre till sex månader med möjlig förlängning. Viktigt att veta är att det bara är den mäklare som till slut säljer ditt objekt som har rätt till provision. Provisionen betalas vid tillträdesdagen hos notarien. Leder mäklarens arbete inte till försäljning utgår inte heller provision.

Vilka dokument behöver mäklaren för att sälja din bostad?

Reglerna för detta har skärpts betydligt och lagen kräver numera att mäklaren måste bevara vissa dokument på sitt kontor för att få lov att sälja fastigheten. Mäklare som inte gör detta kan bli bötfällda. Kopior på dokument som du måste presentera för din mäklare är följande:

  • Din lagfart (escritura)
  • Utdrag ur fastighetsregistret (nota simple) som inte är äldre än 3 mån.
  • Senast betald fastighetsskatt till kommunen (IBI)
  • Senast betald avgift till husägarföreningen (comunidad de propietarios)
  • Senast betald avgift för sophämtning (basura)
  • Spanskt personnummer (NIE)
  • Energicertifikat (certificado de eficiencia energética)

Vilka skatter betalar en säljare som inte är resident i Spanien?

För en icke-resident i Spanien håller skattemyndigheten inne à conto tre procent av köpeskillingen som en uppskattad kapitalvinstskatt (reavinst). Detta oavsett om det verkligen blir någon vinstskatt på försäljningen eller inte. Därefter deklareras försäljningen och den slutgiltiga skatten beräknas. Om det inte blir någon skatt ansöker du om återbetalning av skatten, vilket tar minst sex månader för skattemyndigheten att verkställa. Viktigt är att man fortfarande måste ha ett bankkonto i sitt namn i Spanien, för det är till detta konto som pengarna betalas. Du bör alltid ta hjälp av din advokat för att detta ska fungera korrekt.

Eventuellt tillkommer också en skatt som heter Plusvalia för värdestegringen på marken där fastigheten är belägen. Detta kan din advokat räkna ut till dig i förväg. Fram till den 31 december 2014 fick alla spanska fastighetsägare göra en uppräkning för varje år som man hade ägt sin fastighet. Från och med den 1 januari 2015 har denna möjlighet tagits bort helt. Från vinsten får du däremot fortfarande dra av de kostnader som du har haft vid inköpet samt kostnader för förbättringar som du har gjort i din bostad under åren som du har varit ägare. Detta under förutsättning att du har fakturor som innehåller moms. Vidare får du dra av mäklararvodet vid försäljningen innan den beskattningsbara vinsten räknas ut.