Dela

Bil i Spanien

För att som svensk kunna köpa en bil, ny eller begagnad, behöver du ha ett NIE-nummer, det vill säga ett spanskt skatte- och personnummer. Du behöver även ha en spansk adress, antingen egen bostad eller hyresobjekt, som du styrker genom ett hyreskontrakt eller en el- eller vattenräkning i ditt namn. För att anpassa din bilkörning till spanska förhållanden, är det viktigt att veta vad som fungerar annorlunda i trafiken och vilka lagar som gäller.

Ifall du tänker köpa en spanskregistrerad bil eller omregistrera din svenska bil till Spanien, missa inte vår guide till bilförsäkringar i Spanien!

Spanien har den högsta olycksstatistiken i Europa, vilket beror på flera omständigheter. En är att förbudet mot att köra bil efter alkoholförtäring inte efterlevs på samma sätt som i Sverige trots mycket stränga böter och sanktioner för körkortet. En annan omständighet är att spanjoren har en aggressiv körstil och tar stora risker vid till exempel omkörningar. Lägg till detta att landet är ett av de bergigaste i Europa med smala vägar, så förklarar det lite av den skrämmande höga olycksstatistiken.