Dela

Privat sjukhusvård

Är du resident kan du utnyttja den privata sjukvården genom att endera betala arvodet (normalt cirka 60 euro per konsultation) eller få kostnaderna betalda, helt eller delvis, genom en privat sjukförsäkring. Fördelen är naturligtvis att du slipper problem med blanketter från Sverige. Dessutom är det normalt kortare väntetider och du kan prata med danska, finska och svenska läkare utmed Costa del Sol och Costa Blanca. Nackdelen är att du måste ligga ute med pengarna tills du får tillbaka dem från försäkringsbolaget i Sverige, under förutsättning att sjukdomen och läkarbesöket är täckta i försäkringsvillkoren.

Skandinaviska läkare

Hur ofta har jag inte hört frågan: ”Men vad händer om jag blir inlagd på sjukhus i Spanien och läkaren bara pratar spanska?” Inom den offentliga spanska sjukvården finns än så länge inga svenska läkare, men på de flesta privata sjukhus finns engelsktalande läkare och i många fall även skandinavisktalande sjukvårdspersonal. Utmed Costa Blanca och Costa del Sol finns ett antal skandinaviska läkare inom olika specialiteter, till och med kirurger. Visst känns det tryggt att kunna prata med sin läkare på sitt eget språk och kunna tala om var det gör ont och få en diagnos som man förstår, framför allt för barn och pensionärer som inte alltid har lika stora språkkunskaper. Notera dock att dessa skandinaviska läkare inte är anslutna till det spanska sjukförsäkringssystemet, så du får betala allt ur egen ficka om du inte har en privat försäkring. Om du hamnar på ett spanskt sjukhus som är anslutet till den allmänna sjukvården och ska betala med din privata sjukförsäkring, så krävs det att detta bolag är känt av det spanska sjukhuset och helst har ett kontor eller verksamhetsställe i Spanien.

Privat sjukförsäkring

Trots att den spanska offentliga sjukvården är riktigt bra i dag föredrar många som flyttar till Spanien att komplettera med en privat sjukförsäkring. Vill du slippa nackdelarna med offentlig sjukvård så kan du välja att teckna en privat sjukförsäkring. Privata sjukförsäkringar är inte billiga men de är mycket bra att ha om man vill ha snabb vård när det verkligen behövs. Vissa försäkringsbolag har en lista på utvalda läkare men då är du begränsad till dessa. Om du inte har fritt val blir försäkringspremien vanligtvis lägre. Kontrollera detta innan du tecknar försäkring.

De finns i alla prisklasser och med olika täckning. Din ålder påverkar priset, för en 50-åring kan de billigaste försäkringarna ligga på något under 600 euro per år och de dyraste på över 1 500 euro. De flesta är mycket bra och ger dig, beroende på vilken premie du vill betala, en mycket god service vid alla tänkbara sjukdomssituationer, i Spanien och utanför landet.

Läs mer om privata sjukförsäkringar här.