Dela

Skattesystemet i Spanien

Du kan få uppskov med att betala din reavinst i Sverige när du köper en bostad i Spanien

Från och med 1 februari 2007 går det att få uppskov på reavinstskatten vid fastighetsförsäljning även om ersättningsbostaden ligger i annat EU-/EES-land än Sverige. Detta är naturligtvis oerhört intressant för svenskar som kommer att köpa i Spanien. Vid försäljning av din svenska fastighet inför en utflyttning tillåts alltså uppskov på precis samma sätt som gäller inom Sverige. Maximalt uppskovsbelopp har tidigare varit 1,45 mkr men vid försäljning av fastighet under perioden 21 juni 2016 till den 30 juni 2020 är beloppet obegränsat. Den årliga räntan på uppskovet är 0,5 %.

Vad krävs för att detta skall gälla?

  • Bostaden skall ha varit privatbostad
  • Kapitalvinsten skall vara minst 50.000 kronor (per delägare)
  • Du skall ha bott i bostaden antingen minst ett år omedelbart före försäljningen eller minst tre av de senaste fem åren
  • Din nya bostad skall vara ett småhus, en bostadsrätt eller en ägarlägenhet
  • Det nya objektet skall ha köpts tidigast året före försäljningen eller köpas  senast den 31/12 året efter försäljningen

När deklarerar man i Spanien?

I Spanien ska deklarationen lämnas in under perioden maj–juni påföljande kalenderår. Restskatt kan betalas in i samband med att deklarationen upprättas. Alternativt räcker det att betala 60 procent av restskatten när man lämnar in deklarationen och 40 procent i början av november. Makar kan välja mellan sär- eller sambeskattning.
Man kommer inte att få något slutskattebesked, utan den spanska skattemyndigheten har fyra år på sig att granska deklarationen. Har man inte fått några frågor under fyraårsperioden så är deklarationen godkänd. Man kan själv ta ut en s.k. borrador, som närmast betyder en förtryckt deklaration, där bara de spanska inkomsterna finns med. Denna är till god hjälp vid upprättandet av deklarationen.

Hur vet man om man är skatteresident i Spanien?

Det finns flera olika sätt. Det vanligaste är att man är skriven i Spanien, äger en bostad för permanentboende samt att man deklarerar sina inkomster i Spanien. Den som bor minst 183 dagar i landet per år torde vara skatteresident i Spanien. Skatteverket kan även komma med argument som att barnen går i skola i Spanien, att man spelar golf regelbundet på sin hemmabana vilket Skatteverket kan upptäcka via kontroll av starttider.

Skatter vid uthyrning

Förmånsvärdeskatt på innehav av en spansk bostad är en statlig inkomstskatt och uppgår normalt till 0,5 procent på taxeringsvärdet men kan variera beroende på kommunen i vilken fastigheten är belägen.
Skatt i Spanien vid uthyrning av bostad

  • Om du inte hyr ut din bostad så betalar du 0,5 % av taxeringsvärdet i skatt för hela året.
  • Hyr du ut bostaden under sex månader per år så deklarerar du uthyrningen separat och betalar 50 % för de återstående sex månaderna i förmånsskatt. Uträkningen av denna skatt sker genom att man använder en ”base imponible” som är en procentsats som kan vara 1,1 eller två av taxeringsvärdet (valor catastral). På detta framräknade belopp blir skatten 24,75 procent. Anledningen till skillnaden i procent beror på var i Spanien bostaden ligger samt när kommunen senast ändrade taxeringsvärdet.

Skatt vid uthyrning

Om du som icke-resident hyr ut bostaden, måste du betala skatt på hyresinkomsten. Skatten på inkomsterna från uthyrningen är 21 procent. Denna deklareras och betalas löpande kvartalsvis den 20:e april, 20:e juli, 20:e oktober och 20:e januari. Från den totala hyresintäkten får du göra ett antal avdrag innan skatten beräknas.