Dela

För att få rätt till fri spansk sjukvård enligt EU-bestämmelserna, krävs att du har det europeiska sjukförsäkringskortet (EU-kortet). Detta plastkort, lika stort som körkortet, har från den första juni 2004 ersatt formulär E111 och E128 för att få sjukvård i Spanien och alla andra EU-länder under kortare vistelser, det vill säga max tolv månader och inkluderar semestereller affärsresa och studier eller vistelse i en spansk bostad under vinterhalvåret.

”Blå kortet”

Enligt EU:s bestämmelser ska kortet gälla i tolv månader. Sjukförsäkringskortet är personligt och alla försäkrade, även småbarn, ska ha ett eget EU-kort. Tidigare har intyg 111 samt 128 använts för flera personer inom samma familj, detta gäller inte längre med det nya EU kortet. I Sverige tar det cirka tio dagar att få det nya vårdkortet, i Spanien får du det medan du väntar. Du beställer kortet på www.forsakringskassan.se,eller ringer till Försäkringskassans kundtjänst på telefon 020-524 524. Hinner du inte få kortet kan Försäkringskassan utfärda ett provisoriskt EU-kort. Vad händer om du inte har kortet med dig när du reser till Spanien? Om du glömmer att ta med dig sjukvårdskortet kan du ibland få ersättning ändå. Försäkringskassan prövar om du har mottagit ersättningsberättigad vård, men det är viktigt att visa upp kvitton och annan dokumentation som styrker ditt fall.

Är du fast bosatt i Spanien och ska resa utomlands, till exempel till Sverige, är det viktigt att ansöka om det europeiska sjukvårdskortet, la Tarjeta Sanitaria Europea i Spanien innan avresa. Du skaffar kortet genom att personligen uppsöka närmaste Seguridad Social-kontor där du får kortet direkt, glöm dock inte dina id-handlingar. Om du som vårdnadshavare söker kortet till övriga familjemedlemmar som du ansvarar för, måste du också fylla i modell P-1 som du får på platsen. På Seguridad Socials hemsida (www.seg-social.es) kan du även ansöka om ett provisoriskt intyg som gäller för resan.
Det är också möjligt att beställa EU-sjukvårdskortet till din bokförda adress direkt via Seguridad Socials hemsida. (Ifall länken bytts, meddela oss gärna!)