Dela

Banklån i Spanien

Hypotekslån för fastighetsköpet i Spanien

Det är fullt möjligt att låna pengar till fastighetsköp av en spansk bank, vare sig du är resident eller inte. Om du väljer att finansiera affären med ett banklån i Sverige, måste säkerheten för lånet vara din svenska fastighet eller annan realsäkerhet i Sverige. Väljer du att finansiera en del av köpet med ett hypotekslån i Spanien, krävs att din spanska bostad sätts som säkerhet för lånet. Du kan aldrig pantförskriva en egendom som inte ligger i Spanien. Vidare finns sedan länge också tre skandinaviska banker på plats i Spanien med goda erbjudanden om hypotekslån vid fastighetsköp. Det handlar om Handelsbanken från Sverige, DNB (Den Norske Bank) från Norge och Nykredit från Danmark.

Lån för icke-residenta

Vid husköp för dig som har bostaden som ett fritidshus är det normala att man får låna upp till 70 procent av bankens värdering av huset. Man måste bevisa sin inkomst med senaste inkomstdeklarationen, sina skulder och tillgångar i Sverige. Amorteringstiden är max 25 år beroende på låntagarens ålder. Spanska banker har en övre gräns för låntagaren på 75 år för lånets återbetalning. Detta innebär att en person som är 60 år och söker ett bostadslån får 15 års amorteringstid.

Lån för residenta

Om du är fast bosatt i Spanien och har residencia kan du få låna upp till 80 procent av värderingen om du har regelbunden inkomst. Hypotekslån, préstamos hipotecarios, brukar kännetecknas av att bankerna första året erbjuder en mycket låg ränta. Ta verkligen reda på vad låneräntan är de resterande åren! Var också noga med att gå igenom uppläggnings-avgifterna, som varierar en hel del från bank till bank.

Låneansökan

För att söka lån i en spansk bank behöver du:
• Pass
• Senaste inkomstdeklarationen och skattebeskedet + de tre senaste lönespecarna
• Om egen företagare: bokslut
• Lämna infortmation om andra fastigheter (marknadsvärde) och lån (kvarstående belopp och månadsbetalningar)
• Kreditupplysning, som du själv beställer på www.uc.se
• Kontoutdrag där eventuella lån samt månadsbetalningar syns
• Kontoutdrag där eventuella besparingar, investeringar, pensionsfonder syns

Innehållet i detta avsnitt är gjort i samarbete med Bankinter i Fuengirola. Kajsa Fridberg arbetar på banken som chef för avdelningen privatpersoners bankkonton. Kajsa har över 12 års erfarenhet av att hjälpa svenskar med alla möjliga banktjänster som man är van vid från Sverige. Hon guidar er med all hjälp och rådgivning kring bolån, personliga bankkonton och andra banktjänster. Hon kan också berätta hur du som svensk medborgare och inte resident i Spanien kan få låna mellan 60–70 procent av bankens officiella värdering av bostaden. Och du får all denna service och rådgivning på ditt eget språk.