Dela

”Hundregler” i Spanien

Precis som i Sverige finns det naturligtvis i Spanien regler som man måste hålla sig till när det gäller hundar. Här kommer en genomgång av de viktigaste regler och rekommendationer som du skall uppfylla när du har hund i Spanien. Sedan 2002 måste ägare till hundraser som anses farliga ha specialtillstånd. Flera fall av hundattacker mot människor har föranlett myndigheterna att skärpa kraven på spanska hundägare. De som äger potentiellt farliga hundar, som pitbull eller rottweiler, måste, förutom intyg från veterinär om hundens fysiska och mentala hälsa, även ha en ansvarsförsäkring.

”Farliga hundar” har speciella regler

Det kan finnas lokala bestämmelser i vissa regioner som kontrollerar specifika hundraser som anses vara potentiellt farliga Som hundägare i Spanien är det viktigt att kontrollera om rasen finns med på listan över dessa hundar, perros potencialmente peligrosos (PPP), i din kommun. På denna lista hittar man följande hundraser som i Andalucien karaktäriseras som ”potentiellt farliga hundar”: pitbullterrier, staffordshire bullterrier, american staffordshire terrier, rottweiler, dogo argentino, fila brasileiro, tosa inu, akita inu och dobermann. Denna lista kan variera lite beroende på vilken region man bor i. Om du äger någon av ovan-stående hundraser och inte följer gällande regler så kan polisen stoppa dig. Reglerna innebär att alla hundar måste vara kopplade på offentliga platser i Spanien och om din hund finns på listan över potentiellt farliga hundar, måste den ha munkorg också. Om du bor i Spanien måste du registrera dig hos kommunen för att ansöka om hundlicens för farliga raser och skaffa en extra försäkring.

Hunden på stranden

En varning när det gäller stränder: Se upp så att inga fiskare kan ha glömt kvar fiskkrokar efter nattens fiske. Om din hund av misstag fastnar i en fiskkrok, dra inte i fiskelinan utan hitta en veterinärklinik omedelbart. För att göra din hunds spanska liv ännu bättre finns det nya hundparker och till och med hundstränder i många städer som tillåter de att vara fria och att leka och umgås med andra hundar. Vissa kommuner tillåter träning av hundar på stränder under vissa timmar under vintermånaderna. Kontrollera om det finns en hundstrand i ditt område. För att göra din hunds liv i Spanien ännu trevligare så finns det nuförtiden hundparker och till och med hundstränder i många städer, där de kan vara fria och leka och umgås med andra hundar.

Att plocka upp efter din hund

Kommunerna vidtar allt fler åtgärder mot det fåtal som inte plockar upp efter sina hundar. Broschyrer, böter och kampanjer som belyser problemet har blivit mer och mer vanliga och det märks att toleransnivån har sänkts och att folk vill se en skillnad i sitt närområde.

Koppel och munkorg

De flesta kommuner kräver att hundar ska vara kopplade på offentliga platser och hundar över 20 kilo och med kraftig byggnad kan tvingas att ha munkorg, även om de inte finns med på listan över potentiellt farliga raser. När det gäller lokal kollektivtrafik har ledarhundar inga problem, men andra måste bära munkorg och om de är små ska de vara i bur eller i ägarens armar. Det finns begränsningar för stora hundar, vanligtvis krävs en avgift. På lokaltåg (Renfe Cercanìas) är kopplade hundar tillåtna, men de som väger över 10 kilo måste ha munkorg. På långväga tåg ska husdjuret väga mindre än 10 kilo och transporteras i bur.

Resa med bil

Säkerheten är väsentlig både för husdjur och ägare och minskar risken för eventuella störningar för föraren. Den som inte följer de fastställda föreskrifterna, bötfälls. Alla hundar måste ha på sig ett godkänt hundbälte och en sele i baksätet. Stora hundar måste åka längst bak i bilen i en speciell transportbur bakom ett speciellt bilhundskydd eller säkerhetsnät. Ett litet husdjur kan resa i en transportbur men den måste placeras på golvet bakom passagerarsätet.