Dela

Starta & driva företag i Spanien

Många svenskar drömmer om att leva och bo i Spanien. Vissa drömmer också om att etablera en verksamhet i Spanien. Då föds tanken att starta och driva företag i Spanien. Låt oss titta på möjligheterna att göra det.

Som EU-medborgare är det fritt fram att etablera ett företag i Spanien. Och det är ingen större skillnad att starta en verksamhet i Sverige eller i Spanien.  Förutsättningarna för svenska medborgare att driva affärsverksamhet i Spanien är obegränsade. Detta regleras enligt EU:s bestämmelser om att medborgare från medlemsländerna fritt kan etablera sig som egen företagare i vilket annat EU-land som helst under förutsättning att man uppfyller samma krav som ställs på det egna landets medborgare i samma situation.

Varför starta affärsrörelse i Spanien?

Du är inte den första svensk som drar igång verksamhet i Spanien. Många svenskar har redan förverkligat drömmen om att driva en verksamhet i Spanien. Det finns hundratals svenska företagare utmed Costa del Sol. Det är i de mest skiftande branscher. Det kan vara fastighetsmäklare, hantverkare, restaurang-, hotell- eller kaféägare, IT-specialister, byggmästare, bilmekaniker, hårfrisörer och olika typer av butiksägare, för att nämna några exempel. Kanske just din yrkeskunskap passar bra och att du kan bli den nästa svenska företagaren på kusten. Det mest logiska är att du startar en verksamhet baserad på din erfarenhet av ditt yrke som du arbetat med i Sverige. Eller sadlar helt om och startar något helt nytt som du alltid ha velat syssla med och ser detta som en utmaning och en vändpunkt i livet. Möjligheterna är många!

Affärsidé

Vare sig du startar egen verksamhet i enskild firma eller aktiebolag gäller det först och främst att ha en genomtänkt affärsidé innan du startar. Tänk på din egen kunskap, vilken målgrupp du vill vända dig till, vilket behov de har, hur du bäst når denna målgrupp, prisnivå etc. Verksamheten kan bedrivas under olika företagsformer. Dessa påminner mycket om de svenska. För den som vill bedriva verksamheten i mindre skala rekommenderas den enskilda firman. Vid mer omfattande verksamhet rekommenderas att ett bolag bildas.

Lokal eller kontor

Du kan köpa en lokal där det bedrivs en befintlig verksamhet inom den bransch du vill satsa på. Eller köpa en lokal där du kan påverka inredningen och utseendet för att få det som du vill ha det. I de flesta fall behöver du en lokal eller ett kontor för att framgångsrikt driva din verksamhet. Du kan hyra den eller köpa den. Ytterligare ett alternativ är att köpa en traspaso vilket betyder överföra. Det innebär att det inte är lokalen som säljs utan du tar över verksamheten som bedrivs där med all inredning och utrustning som finns och så skriver man ett hyreskontrakt med ägaren för lokalen.

 

Olika företagsformer

De spanska företagsformerna påminner mycket om de svenska, det är lite som skiljer länderna åt. Som företagare kan du fritt välja företagsform, som är följande:

Filial (Sucursal)

En filial förknippas normalt med att ett utländskt bolag vill starta affärsverksamhet i Spanien som en del av det utländska bolaget. En filial måste registreras hos handelsregistret (motsvarande Bolagsverket i Sundsvall) och bildas hos en notarie, som upprättar en escritura (ungefär som registreringsbevis). Eftersom en filial är en del av ett annat bolag, finns inga regler om minimikapital. Huvudbolaget ansvarar för verksamheten.

Publika aktiebolag (Sociedad Anónima – S.A.)

I princip är det som att starta ett S.L.-bolag, men reglerna är mer formella för att skydda minoritetsägare. Aktiekapitalet är betydligt högre hos ett S.A. Kallelse måste ske till olika stämmor via annonsering i pressen. I princip startar man bara ett S.A.-bolag om man funderar på en börsintroduktion. Vid registreringen får ett S.A.-bolag ett organisationsnummer som börjar på A.

Kapitlet Starta & driva företag i Spanien är skrivet tillsammans med Bo Wennertorp äger och driver företaget Global Accounting & Auditing SL som är en svensk revisionsbyrå i Marbella. Kontoret i Marbella öppnades i april 1999 och vänder sig till både privatpersoner och företag. Sedan våren 2018 har Global Accounting även ett kontor i Stockholm.