Dela

Hundens sjukdomar i Spanien

Många av de sjukdomar som din älskade hund kan råka ut för i Spanien känner vi många gånger inte alls till i Sverige. Låt mig berätta för dig vad din hund kan råka ut för i Spanien och hur man behandlar det och helst helt undviker det.

Leishmaniasis

Denna sjukdom, även känd som sandflugesjuka, är mycket vanlig i hela Spanien, liksom i tredje världen. Den drabbar hundar, människor och gnagare. Leishm niasis är ett kroniskt försvagande tillstånd. Det orsakas av parasitiska protozoer som attackerar de vita blodkropparna, förstör dem och också sätter sig i olika organ i kroppen. Det är en immunosuppressiv sjukdom, vilket betyder att den försvagar kroppens immunsystem och sänker på så sätt kroppens förmåga att försvara sig mot andra hot. Hundar kan smittas av sandflugor (en typ av mygga), även om fästingar tros spela en viktig roll i överföringen. Detta kan vara en förklaring till varför denna sjukdom är så utbredd bland hundar men mycket ovanlig hos människor. Perioden mellan infektion och symptom kan vara allt från sex månader till fyra år. Det finns två distinkta former av denna sjukdom:

  1. Kutan Leishmaniasis, som påverkar hud och slemhinnor.
  2. Systemisk eller visceral Lesmaniosis, som påverkar hela kroppen. Den kallas också kala-azar.

Processionslarv eller pinjelarver

ProcessionslarvProcessionslarven är ett säsongsproblem som bara förekommer från januari till april och du kommer endast att stöta på det i områden med smittade barrträd, dock inte i cypresser, där larven bildar stora silkesbon. Det handlar om larven till en mal som är ofarlig i sin vuxna form men mycket farlig i larvstadiet. Den mäter cirka fem centimeter och går med andra larver i en lång rad, där varje larv nuddar svansen på den som går framför – därav namnet processionslarv. Larverna är mörkbruna med svarta markeringar och har tofsar av irriterande bruna och vita hår på kroppen som, när de kommer i kontakt med en slemhinna hos våra husdjur orsakar svår inflammation i de orala slemhinnorna, salivutsöndring och så småningom efter några dagar kallbrand i det drabbade området. Om du misstänker att ditt husdjur har kommit i kontakt med en processionslarv, kontakta din veterinär omedelbart.

Hjärtmask hos hund och katt

Hjärtmask är en sjukdom som finns i vissa spanska regioner, särskilt på Kanarieöarna och i södra Spanien. Det är en parasitisk sjukdom som överförs av myggor från ett infekterat djur till ett friskt. Parasiten lever i hjärtat och angränsande blodkärl. Symptomen är hosta och typiska symptom vid hjärtsvikt. Den goda nyheten är att parasiten är lätt att skydda djuren mot genom att ge en tablett varje månad till hundar och medicin med en pipett till katter.

Fästingar och myggor

Som vi har sett är de ansvariga för överföringen av många sjukdomar och är aktiva större delen av året, så se till att ge ditt husdjur en av de många förebyggande mediciner som finns (med pipetter, halsband, tabletter …).

Loppor

Eftersom vi njuter av mycket milda temperaturer under hela vintern, har vi loppor året runt (ingen snö som dödar dem!). Loppor är ansvariga för många hudallergier och de kan överföra mask. Även om du inte ser dem betyder det inte att de inte har sett ditt husdjur. Låt dig inte luras, loppor bor inte på ditt husdjur, de använder dem bara som en restaurang och lämnar dem sedan för att lägga ägg i djurets omgivning. En loppa kan lägga 50 ägg per dag! Det är lämpligt att behandla husdjuren mot loppor hela året med pipetter eller tabletter.

”Spottande” paddor

Vissa typer av paddor bär ett gift på huden och i ansiktsområdet som, när det intas, kan göra ditt husdjur sjukt med kräkningar och diarré. Paddorna är inte särskilt vanliga men kan förekomma i trädgården efter regn eller bevattning.

Kennelhosta

Är ganska vanligt och till skillnad från vad många tror så behöver inte din hund vistas på en kennel för att smittas. Det är en mycket smittsam sjukdom som orsakas av bakterier såsom Bordetella bronchiseptica och virus som parainfluenza canina. Det påverkar hundar i alla åldrar. Symptomen är en torr, långvarig hosta och nysningar som kan vara i 2–3 veckor. Sjukdomen överförs i luften från infekterade hundar, som hostar och nyser, och genom direkt nasal kontakt mellan hundar. Det är lätt att förebygga med en vaccination som ges direkt i nosen.

Värmeslag

Vi njuter större delen av året av ett underbart klimat med många soliga, varma dagar, perfekta för långa promenader eller lek i trädgården. Du måste emellertid vara försiktig när du tränar hunden och ge den vatten ofta. Undvik de heta timmarna mitt på dagen under sommarmånaderna eftersom det inte bara är för varmt för dem i luften utan trottoaren kan vara väldigt het och bränna hundens trampdynor. Akta dig för att lämna ditt husdjur i en bil obevakad med stängda fönster då temperaturen kan stiga till 50 grader! Lämna antingen luftkonditionering på eller ta din hund med dig, eftersom du aldrig kan vara säker på hur länge du måste lämna den. Även om du parkerar bilen i skuggan, så kan den vara i direkt solljus när du kommer tillbaka.

Veterinärmottagning

Du kommer att märka att veterinärklinikerna i Spanien är väldigt bra eftersom det finns utmärkta och välutbildade veterinärer. Vid komplicerade problem kan du bli hänvisad till alla tänkbara specialister på extremt moderna och välutrustade djursjukhus. Så var inte orolig för att resa till Spanien med dina husdjur eftersom den senaste teknologin står till ditt förfogande och djuren kommer att vara lika väl omhändertagna som du.