Dela

Sierra Nevada

När man läser våra sidor så är det kanske mest sol och bad man tänker på, men inte långt från Costa del Sol ligger en guldklimp som jag måste få berätta om. Tänk att du bara några timmar från själva kusten kan åka slalom på 3 400 meters höjd!

När svenskar planerar sin skidsemester så blir det ofta svenska fjällen eller kanske Alperna. Det är få svenskar, som jag träffat som kan tänka sig att åka alpint i Spanien och definitivt inte i Andalusien. Men se där är de inte riktigt uppdaterade på verkligheten. Jag talar om Sierra Nevada, som ligger på samma breddgrad som Sicilien och Tunisien. Strax ovanför Granada på cirka två timmars bilresa från Málaga, ligger detta skidparadis. Det är inget påhitt när du kanske har hört av dina vänner att man åker skidor på förmiddagen och badar i Medelhavet på eftermiddagen. Detta är unikt i världen och möjligt här i Andalusien, där det finns både sol och bad, snö och skidåkning. Sierra Nevada är en nationalpark som världen över är känd som den andalusiska bergskedjan i södra Spanien. Med sina 20 toppar på över 3 000 meter kan man här få en fantastisk utsikt över Medelhavet och den kulturrika staden Granada.

Välutvecklad skidort

Sierra Nevada Ski ResortSierra Nevada anses vara den skidort som har mest sol, med sina 80 procent soldagar under säsongen, en fantastisk kombination som kan skapa den ultimata skidsemestern med backar i världsklass, bra utsikt och sol. Beläget i Penibético-bergskedjan i Sierra Nevada nationalpark och bara 27 kilometer från centrum av Granada, hittar man den lägsta orten på 2 100 meters höjd och den högsta på dryga 3 300 meter över havet. Skidorten Pradollano, som linbanan utgår ifrån, ligger 2 100 meter över havsytan. Den högsta toppen Veleta når 3 470 meter över havet. Här finns det 115 olika nedfarter med drygt 105 kilometer fantastiska utförslöpor med 4 000 meter blå pister, 9 000 meter svarta, 5 000 meter röda och 1 600 meter gröna pister. Dessutom finns skidspår för långfärdsåkning. Är du inte en van utförsåkare så finns 15 registrerade skidskolor i Sierra Nevada med över 40 lärare. Det mesta kan man få i själva byn men det är inte långt till andra byar eller till Granada om man vill ha omväxling. Det tar bara cirka 25 minuter med bil från Sierra Nevada till Granada. Anläggningen är öppen från december till maj.
Skidliftarna öppnar klockan nio på morgonen och stänger mellan halv fem och halv sex.

Säsongsavslut

Något som man inte vill missa, ifall man har möjlighet, är den årliga säsongsavslutningen i april då många provar skidåkning i kortbyxor och bikini!

Säsongsavslutning Sierra Nevada