Julfirande och nyår i SpanienDela

Lotteri El GordoI den spanska upptakten till julen är det en sak som man som svensk inte riktigt känner igen, förutom att det är mindre snö och slask. I kiosker, men också hos frisörer, padelanläggningar och alla möjliga sociala sammanhang skyltas och pratas det om décimos och El Gordo. El Gordo är helt enkelt ett stort lotteri med en lång tv-sänd dragning den 22 december. Lotterna är så dyra att man delat in dem i tiondelar som alltså säljs på alla möjliga platser där man alltså tänker sig att kunder och vänner ska kunna glädjas tillsammans över den förmodade storvinsten.

Julafton – Nochebuena

Den 24 december samlas familj och släkt för att äta middag och umgås. Tomten, Papá Noel, kan eventuellt dela ut några julklappar, men barnen ofta fortsätta vänta på sina mest önskade klappar.
Den 24 håller också kungen Felipe IV, sin årliga julhälsning, precis som hans far Juan Carlos gjorde. I talet brukar kungen ge sin syn på tillståndet i landet, på aktuella händelser samt framåtblickar för det kommande året.
Middagen är en riktig festmåltid och kan beroende på region innehålla skaldjur, fisk, lamm, spädgris och mycket mer. Efter middagen bjuds på turrón, polvorones, som är utförligare beskrivna här.

Nyår

Nochevieja i MadridNyårsafton – Nochevieja – firas även den med en festlig, gärna lite exklusivare middag, gärna med cava. Vid tolvslaget drar människor ut till stadens torg framför huvudkyrkan eller kommunhuset, där man vardera av klockornas tolv slag äter en vindruva som ska ge lycka för respektive månad under det kommande året. Även cavan brukar kunna följa med på turen, liksom inte sällan raketer och smällare.
Firandet på Madrids Puerta del Sol brukar tv-sändas med kändisar som värdar.

Los Reyes Magos

Ända till femte januari får barnen vänta på huvuddelen av sina klappar. Det är de tre vise männen, Los Reyes Magos, som kommer med dem, precis som de kom med gåvor till Jesusbarnet.
Det hela firas offentligt genom en fantasifull kortege genom stans gator, där kungarna sitter på varsin praktfullt utsmyckad vagn och kastar ut godis till stadens barn. Före, efter och mellan Gaspar, Melchior och Baltasar finns sjungande, spelande och dansande grupper och ofta en hel mängd av vagnar med gigantiska figurer från sagor eller tecknade serier. Allt från Aladin och Ariel till Bob Esponja och Hello Kitty.
Efter denna Cabalgata de Los Reyes Magos, ställer barnen fram sina skor i förhoppningen att nästa dag kunna hämta de eftertraktade julgåvorna som de vise männen kommit med. För de som varit olydiga och inte ätit sin spenat var dag, så blir det istället un saco de carbon – en säck med kol!