Spanska julbakverkDela

Precis som i Sverige, när mörkret och kylan lägger sig – nåja, kanske i något mindre utsträckning än i Sverige, men ändå relativt mörker och kyla – över Spanien, ja då kommer sötsakerna fram. Här följer några av de som vi njuter av här i Andalusien (och många av dem i resten av Spanien förstås!).

Turrón

Spansk turrón

Ursprungligen en hårdare variant av det som vi i Sverige ibland kallar fransk nougat, oftast med hela mandlar i, har begreppet turrón numera utvidgats till att gälla ett utbud av choklad- och pralinkakor utan like, som varje december fyller meter efter meter av butikshyllor i december och i januari försvinner lika plötsligt som de dykt upp.

Polvorones

Polvorones

Polvorones ser ut som ett slags mjöliga smörkakor, fast de är oftast tillagade av grisfett istället för smör. De är sedan smaksatta med exempelvis citron (mums!), kanel, kokos, kakao, mandel samt vin. De är väldigt smuliga och lokala traditionen bjuder att man först ska klämma kakan inuti inslagspappret så den blir fast innan man öppnar och stoppar i sig den.

Panettone

Panettone julkaka

Japp panettonen är förstås italiensk. Annars hade den ju hetat panetón.. Men spanjorerna har tagit den till sina hjärtan och ingen december är komplett utan att ha ätit en eller några bitar hög, seg och lite mindre söt variant av sockerkaka. Kanske inte favoriten för de allra mest söttandade men väldigt gott i en månad där sötman annars når yrselframkallande nivåer.

Saco de Carbón

Carbon de Navidad

Alla snälla barn får förstås julklappar. Men vad händer då med de som varit elaka? Jo de får en säck med kol. Åtminstone i Spanien. En listig karamellfabrikör slog mynt av detta och skapade godis-kolsäcken. Godiskolet köps i passande miniatyr-jutesäckar och uppskattas lika mycket av barnen som av föräldrarna som kan känna sig nöjda med att ge barnen en låtsasuppläxning för årets bus.

Roscón de Reyes

Roscón de Reyes

Vi har sparat det bästa till sist. Roscón de Reyes. Det hörs ju på namnet att den är kungligt god! Rosconen är en vetebrödsring, oftast fylld med grädde och dekorerad med torkade apelsiner och annan frukt. Tankarna går till en jättelik semla. Inuti tårtan ligger gömd en hård, plastinslagen böna. Den som får bönan ska betala kalaset. Där finns också en liten figur av en av de tre vise männen, som i Spanien förstås heter ”Reyes Magos”. Den som får Baltasar, Gaspar eller Melchior blir kung och får äran att ha på sig den nedgräddade papperskronan för resten av kvällen. Man kan också spara de vise männen och plocka fram till krubban som efter några år mer börjar likna ett fotbollslag.

Cabalgata de Reyes

Cabalgata de Los Reyes MagosDet finns förstås mängder av andra godsaker till jul, milhojas, fikon- och dadelbröd och olika godis. Och en beskrivning av spanska julsötsaker är inte komplett utan omnämnande av Cabalgata de los Reyes magos – de tre vise männens ritt. Det rör sig om en kortégé av specialbyggda vagnar, likt en studentkortégé, ofta mellan 20 och 40 ekipage, som utsmyckats till barnprogramsfigurer och annat roligt, på vilka barn sitter och kastar ut tonvis med karameller till städernas barn, som utrustat sig med bärkassar för att ladda ett godisförråd som i våra barns fall räckt till midsommar. Ett spektakel som måste ses.
Naturligtvis finns där också varsin vagn och extra stora lådor med karameller för Melchior, Baltasar och Gaspar.