Statsbidrag vid köp av elbil i SpanienDela

Du kan under 2021 och, om anslagen räcker, fram till 31 december 2023 få upp till 7000 € i statsbidrag om du köper en ny elbil i Spanien. Läs vad som gäller för bidraget!

Plan MOVES III

Spanien har faktiskt sedan flera år tillbaka program för att gynna försäljningen av hybrid- och elfordon. Plan MOVES, som står för Movilidad Eficiente y Sostenible, är nu uppe i sin tredje reinkarnation och regeringen har avsatt en budget på 400 miljoner euro, som kan utökas till det dubbla.

Ersättning ges för olika typer av fordon:

Lastbilar och skåpbilar av kategori N1 (kommersiella fordon) upp till 3500 kg

För denna typ av fordon, ges upp till 7000€ subvention utan att man skrotar en äldre bil eller upp till 9000€ om du dessutom har ett äldre fordon som du kan skrota.

Bilar

För normala bilar turismos”, är bidraget upp till 4500€ utan skrotning eller upp till 7000€ om du skrotar en äldre bil. Till skillnad från tidigare versioner av MOVES, så behöver bilen inte ha klarat besiktning ”ITV”. Den behöver dock ha varit registrerad i Spanien i minst sju år. För att kvala in till att få bidraget får bilen kosta högst 54 450€ inklusive moms. Det betyder att även instegs-elmodellerna från Tesla, Audi, Mercedes, BMW, VW och Volvo är möjliga kandidater, liksom modeller från Citroen, Peugeot, Nissan, Renault, Cupra, Fiat, Honda, KIA, Hyundai, Opel, Mazda och Mini. Bidragets storlek beror av fordonets räckvidd vid batteridrift och är 2500€ vid en räckvidd mellan 30 och 90 km samt 4500€ vid räckvidd över 90 km. Bonusen för skrotning av äldre fordon är i båda fallen 2500€.

Motorcyklar

Elmotorcyklar med motorstyrka över 3 kW och räckvidd på minst 70 km kan också få bidrag med upp till 1100€ eller 1300€ om man skrotar en gammal motorcykel. Motorcykeln får högst kosta 12100 € inklusive moms. Det finns fler elmotorcyklar än man kan tro, t.ex. Vespa, SuperSoco, Niu eller Volta.

Inom programmet ges även bidrag för installation av laddstationer, för bränslecellsbilar och andra ovanligare tillämpningar. Den fullständiga informationen finns i en BOE (Boletín Oficial del Estado), samt på officiella hemsidan för MOVES III. Båda de källorna är på spanska, men du kan också erhålla information direkt från bilåterförsäljarna. Ett tips för att undvika missförstånd kan vara att höra sig för om råd hos sin rådgivningsbyrå. De kan också ofta hjälpa till att reda ut begreppen.