Måltiderna i Spanien har helt annorlunda tiderDela

Måltiderna i Spanien är mycket väsentliga och alla familjer äter vid ungefär samma tidpunkt, det vill säga cirka tre timmar senare än i Sverige. Spanjorerna tar vara på varje måltid och ser det som en chans att koppla av och ha trevligt, oavsett om det är en söndagsmiddag med storfamiljen eller med det ljudliga kompisgänget.

Frukost (el desayuno) äts ofta på någon bar mellan klockan 9.00 och 11.00. Kaffe är en mycket populär dryck i Spanien, och det dricks starkt. Till frukost intas gärna café con leche, som är en stor kopp med lika delar starkt kaffe och varm mjölk, det vill säga betydligt mindre mjölk än i en latte. Skolorna har frukostrast runt 10.30. Då kan eleverna äta frukost, som de själva har tagit med sig, ofta en smörgås eller liknande.
Lunch (el almuerzo) äts ganska sent jämfört med Sverige. Den serveras oftast någon gång mellan 14.00 och 16.00 och varar i runt två timmar. Efter lunchen är det så kallad middagsvila (siesta), då håller sig de flesta spanjorer inomhus för att komma bort från jobbet och solen, som runt den tiden är som varmast. Under siestan är det vanligt att sova middag och många affärer håller då stängt.
Mellanmål (la merienda) serveras mellan 17.00 och 19.00. Till mellanmål äts ofta en smörgås eller en bit bröd och korv, pasta eller något bakverk. Till detta förtärs dryck, varm som kall, såsom kaffe, milkshake, juice, mjölk eller varm choklad.
Middag (la cena) är det sista målet på dygnet och äts i Spanien relativt sent på kvällen, mellan 21.00 och 23.00.

Spanska vänner på middag