Skandalerna kring Juan Carlos I & Felipe IV efterträderDela

En rad skandaler kom sedan att skaka kungahuset och Juan Carlos anseende kraftigt och ledde slutligen till hans abdikation. Det började med en mycket uppmärksammad bok om drottning Sofía som kom ut år 2011 med titeln, ”La Soledad de la Reina” (Drottningens ensamhet), skriven av den katalanska journalisten Pilar Eyre. I boken avslöjade hon bland annat att den dåvarande kungen Juan Carlos hade haft över 1 500 kvinnoaffärer under sitt äktenskap. Att kungaparet levde i ett lyckligt äktenskap menade hon inte alls var sant. Det framkom i hennes bok att drottningen faktiskt flyttade ut ur kungens sovrum redan i januari 1976. Hennes förklaring var att kungen en januaridag 1976 var på jakt utanför Toledo då drottningen ville överraska sin make och hälsa på honom. Kungens omgivning gjorde allt för att stoppa henne men den förälskade drottningen var obeveklig. Hon vill träffa sin man! När hon öppnade dörren till Juan Carlos rum hittade hon honom i sängen med en annan kvinna. Väl hemma i Madrid blev det skilda sovrum och så har det förblivit.

Kungen gör bort sig

Och det skulle bli värre. Juan Carlos hade varit i Botswana i Afrika och jagat elefanter. Bara det faktum att Spaniens kung reste på en otroligt dyr jaktresa mitt under den ekonomiska krisen, fick det spanska folket att reagera oerhört negativt. Dessutom var Juan Carlos hedersordförande i spanska Världsnaturfonden. Ingen kände till resan utanför en begränsad krets och den spanska regeringen skulle säkert inte ha vetat något än i dag om inte Juan Carlos hade råkat halka på sitt hotell och brutit höften på tre ställen. Då fick hela världen höra om hans jaktresa och framför allt vem han haft med sig på resan. Skandalen inom kungahuset var nära förestående och det skulle få katastrofala följder för monarken.
Varför var han så hemlighetsfull med sin Afrikaresa? Inte blev det heller bättre
när media avslöjade att han på jaktresan hade en jaktkamrat som visade sig vara en av hans många älskarinnor. Den hemliga damen i hans resesällskap var en gammal bekantskap som inte alla kände till. Och det var inte första gången hon var kungens resesällskap. Det var den danska blondinen och tvåbarnsmamman Corinna zu Sayn-Wittgenstein, som hade behållit den tyska prinsesstiteln efter sin andra skilsmässa från prins Casimir. Corinna Larsen, som hon hette som flicka, växte upp i en förort till Frankfurt. 2005 skilde hon sig och samma år träffade hon Spaniens kung Juan Carlos. Hon var praktiskt bosatt i närheten av kungafamiljens hem Zarzuela, strax utanför Madrid.

Kronprinsen Felipe tillträder tronen

Efter 39 år som Spaniens kung abdikerade Juan Carlos vid 76 års ålder. Den 19
juni 2014 överlämnade han tronen till sin son Felipe, 46 år gammal. Juan Carlos
hade varit kung i Spanien sedan 1975, två dagar efter diktatorn Francisco Francos död. Efter att ha varit väldigt omtyckt under många år hade hans popularitet dalat kraftigt. Abdikationen kom inte som någon stor överraskning för det spanska folket eftersom Juan Carlos under de senaste åren hade sett tröttare och mer sliten ut än under alla år som kung. Hans hälsa hade kontinuerligt försämrats efter ett antal mindre lyckade operationer. Populariteten hade också sjunkit efter alla skandaler som hade skakat kungahuset under en tid.

Felipe VI, eller Felipe Juan Pablo Alfonso de Todos los Santos de Borbón y de
Grecia som är hans fullständiga namn, är född den 30 januari 1968. Aldrig tidigare har Spanien haft en kung som varit lika förberedd för sin uppgift som Felipe. Han är välutbildad med mycket bra kunskaper i engelska, vilket inte är så vanligt bland spanjorer, eftersom han hade studerat i Kanada och USA. Han pratade också katalanska, franska och en del grekiska, som han hade lärt sig av sin mamma Sofia. 1993 avslutade han sina studier med en juristexamen vid ett universitet i Madrid. Kung Felipe är mycket sportig och som sin far har han aktivt ägnat sig åt segling, där han kom på sjätte plats i de olympiska spelen i Barcelona 1992. Han är två meter lång och stilig och har fortfarande kvar sitt bruna bälte i karate från ungdomsåren.

Kung Felipe valde trots många protester, som många andra kungligheter nuförtiden, att gifta sig med en kvinna av folket. 2004 gifte han sig med sin drottning Letizia, som tidigare arbetade som nyhetsankare vid den spanska statstelevisionens TV1 och till råga på allt var frånskild. Letizia är född 1972 och kommer från en vanlig spansk medelklassfamilj. Spanska folket var överlyckligt över att han äntligen hade gift sig och dessutom med en spanjorska. Han hade tidigare haft starka förhållanden med en norska och en amerikanska. Letizia födde 2005
deras första barn, kronprinsessan Leonor, och 2007 dottern Sofía.