Tapasbarer – Spaniens gatukökDela

I Sverige har man korvkiosker och gatukök och i Spanien har vi tapasbarer. Tapas kommer från det spanska verbet tapar som betyder lock eller täcka över. Där får vi förklaringen. När barerna serverade ett glas vin bjöds det också några oliver eller en ostbit på en liten assiett. För att hålla flugorna borta från vinet täcktes glaset med assietten och så var namnet tapa fött.
Det finns många historier som berättar om tapas ursprung. En är att den span- ska kungen Alfonso XIII under en resa till Cádiz beställde ett glas vin på en krog. Eftersom det var blåsigt tog krogägaren ett litet fat med skinka och ställde på kungens glas för att hindra sanden från att blåsa ner i glaset. Kungen åt skinkan, tog bort tallriken, drack vinet och bad om ett till glas med tapa. Om historien är sann eller inte är oklart, men det är en bra tanke.

Tapas är smårätter – allt från en enkel tallrik med oliver, jordnötter eller mand- lar till mer tillagade rätter. I dagens Spanien har nästan alla barer och även vis- sa restauranger bevarat traditionen och har en synlig kyldisk på bardisken med dessa ljuvliga smårätter. I Andalusien finns det fler tapasbarer än någon annan- stans i Spanien. När man tar ett glas med vännerna, när man bara är lite sugen och inte vill ha en hel måltid eller när man vill ha en snabbmåltid, då är en tapa eller flera tapas vad man beställer (och till det smakar man gärna ett glas kyld fino eller torr montilla). Priset är normalt en till halvannan euro per assiett, helt överkomligt och det smakar gott både med och utan ett glas vin eller en öl.

Tapasbar pinchosTapasbaren är samlingspunkten för det sociala livet och där träffas man och pratar bort några minuter eller timmar, diskuterar samhällsproblem, senaste mutskandalen bland politikerna i Madrid eller vem fotbollslaget Real Madrid ska värva till nästa säsong för att de ska vinna ligan och framför allt slå ärkerivalen Barcelona. Man går till tapasbaren på förmiddagen, under lunchen, mellan lunch och middag eller på kvällen och äter middag. Tapasbaren kompletterar eller ersätter den normala måltiden. Varje tapasrätt serveras nämligen också som raciones, vilket betyder en full måltid. Är ni ett sällskap så rekommenderar jag er att göra precis som spanjorerna. Beställ in fem eller sex olika tapasrätter, som ställs mitt på bordet så att var och en får smaka på allt. Tapas kan vara nästan vilken mat som helst och varierar självklart mellan olika regioner. Bröd serveras nästan alltid utan smör, men det går att beställa.

Här kommer några populära tapasrätter:

  • Albóndigas – små köttbullar i olika tomatsåser
  • Boquerones en vinagre – färsk ansjovis i vinäger
  • Ensaladilla rusa – potatissallad med tonfisk
  • Gambas Pil-Pil – räkor med vitlök och chili i het olja
  • Magro (con tomate) – bitar av fläskkött i tomatsås
  • Callos – komage med kikärtor
  • Planchitas – grillat fläskkött med vitlök och citron
  • Ensalada de Boca de Mar – crabsticksallad
  • Tortilla española – spansk omelett med potatis, ibland med lök
  • Pinchitos – grillspett