Är husockupanter – okupas – ett riktigt problem i Spanien idag?Dela

Under senaste året har det varit mycket skriverier om husockupationer, dvs. personer som utan tillstånd flyttar in i någons bostad och sen vägrar att lämna den. Nu är det många som är oroliga över dessa ”okupas” och svårigheterna att få bort dom från de bostäder de invaderat.

Uppmärksamheten om dessa husockupationer började med att syskonen Lisbeth och Jörn Hokholts hus ”Casa Elsa” i Torre del Mar i september förra året blev ockuperat och syskonen har, trots stora ansträngningar, inte lyckats få bort inkräktarna förrän dom i början av oktober gav sig iväg och nu hoppas syskonen åter kunna flytta in i sitt hus.

Hur kan man vräka ockupanterna?

Rykten har gått om att fastighetsägaren måste vräka ockupanterna inom de första 48 timmarna efter husockupationen. Och att det därefter inte är möjligt att bli av med dom utan att gå till domstol. Enligt de jurister vi pratat med finns det ingen sådan bestämmelse i den spanska lagen. Polisen kan agera när som helst för att vräka de illegala bosättarna, alltså oavsett hur många timmar som har passerat.

Vad som däremot är viktigt att veta är att vräkningen kan gå till på olika sätt beroende på om det är frågan om hemfridsbrott eller egenmäktigt förfarande. Det som skiljer dessa två brottsrubriceringarna är hur bostaden används av ägaren. Exempel på detta är om bostaden ockuperas och ägaren använder den som sin bostad och det spelar ingen roll om det är en semesterbostad eller permanentbostad. Då rör det sig om hemfridsbrott och kan ge fängelsestraff. Eller om det är en tom fastighet som ägs av en bank eller fond, dvs. egenmäktigt förfarande, och det straffas endast med böter.

Marbella tar krafttag för att hindra husockupationer

Nu har Marbellas borgmästare Ángeles Muñoz gjort en strålande insats för sina kommuninvånare för att förebygga husockupationer och hjälpa utländska fastighetsägare med råd och information i ärendet. Hon påpekar också att Marbella kommun inte har ett generellt problem idag med detta men hon vill i preventivt syfte starta detta projekt.

Borgmästaren har startat en ny avdelning inom den lokala polisen (Policía Local) med en enhet av 30 lokala poliser som kommer att arbeta tillsammans med kommunens utlänningskontor för att erbjuda rådgivning, informera och underlätta vid polisanmälningar. Denna rådgivning kommer också att kunna ske på var och ens modersmål vid behov. Poliserna kommer också att ha samarbete med bostadsrättsföreningar, fastighetsskötare och mäklarkontor för att i god tid få information om något är på gång. Vidare kommer man
att göra en kartläggning av olika områden där risken för husockupationer bedöms som särskild stor och där extra bevakning kan sättas in. Den lokala enheten inom lokalpolisen kommer också att arbeta tillsammans med nationalpolisen som är den polisenhet i kommunen som ansvarar och ingriper vid husockupationer. Ángeles Muñoz betonar att detta initiativ är gjort för att ge ökat trygghet till de tusentals utländska invånare som har köpt bostad i kommunen.